Brexit fără dubii – ONG-uri care vă pot ajuta

În 2016, mai precis pe 23 iunie, s-a produs un cutremur politic în toată Europa, atunci când Regatul Unit a votat într-un referendum pentru a părăsi Uniunea Europeană.

Majoritatea alegătorilor din Anglia și Țara Galilor au susținut “𝗟𝗘𝗔𝗩𝗘”, dar Scoția și Irlanda de Nord au votat „𝗥𝗘𝗠𝗔𝗜𝗡”.
Acest proces a fost contestat și a durat până pe 1 Februarie 2020 atunci când a început o fază de tranziție de 11 luni, până la 31 decembrie 2020.

Majoritatea acordurilor vor rămâne aceleași, dar ambele părți se confruntă cu o cursă contra cronometru pentru a rezolva viitoarea relație UE – Marea Britanie.

În acest context, în cadrul proiectului – Brexit fără dubii, împreuna cu alți colegi dorim să venim în ajutorul vostru, al românilor care se află în procesul de a aplica pentru 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐳𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭 𝐩𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐞𝐧𝐭 (𝐬𝐞𝐭𝐭𝐥𝐞𝐝) 𝐬𝐚𝐮 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐢𝐳𝐨𝐫𝐢𝐞 (𝐩𝐫𝐞-𝐬𝐞𝐭𝐭𝐥𝐞𝐝) și să vă oferim informații despre câteva ONG-uri la care ați putea apela.

ONG-urile pe care le prezint în această postare, oferă informații care sunt concepute pentru a oferi un ajutor simplu, dar ar trebui să luați în considerare și sfatul juridic dacă vi se pare dificil procesul.

1) 𝘾𝙞𝙩𝙞𝙯𝙚𝙣𝙨’ 𝘼𝙙𝙫𝙞𝙘𝙚

Citizens Advice este o rețea de 316 organizații de caritate independente din Regatul Unit care oferă informații gratuite și confidențiale și sfaturi pentru a ajuta oamenii cu probleme de bani, juridice, de consum și alte probleme cum ar fi cele legate de statutul de rezident permanent sau de stabilire provizorie.

Puteți caută cel mai apropiat birou în zona dumneavoastră, accesând acest link:

https://www.citizensadvice.org.uk/

În secțiunea de Imigrație aveți toate informațiile legate de șederea în Marea Britanie după Brexit, cum aplicăm pentru cetățenie, probleme legate de procesul de aplicație, beneficii, servicii și statutul dumneavoastră de imigrare.

Pentru ajutor strict în pregătirea aplicațiilor de rezident semipermanent sau permanent, accesați acest link:

https://www.citizensadvice.org.uk/immigration/staying-in-the-uk-after-brexit/preparing-to-apply-for-pre-settled-and-settled-status/

2) 𝙀𝙐 𝘾𝙞𝙩𝙞𝙯𝙚𝙣𝙨 𝙃𝙪𝙗

S-a înființat la inițiativa primarul londonez Sadiq Khan și furnizează ajutor sub forma informațiilor pe care trebuie sa le cunoașteți, relevante pentru cetățenii UE din Marea Britanie:

https://www.london.gov.uk/what-we-do/eu-londoners-hub

3) 𝙃𝙚𝙧𝙚 𝙛𝙤𝙧 𝙂𝙤𝙤𝙙

Această organizație oferă atât consultanță juridică gratuită cât și ajutor în ceea ce privește cunoașterea statutului de imigrare. Ei ajută persoanele care au nevoie de acces la informații și oferă sfaturi gratuite pentru cetățenii vulnerabili ai UE.

https://www.hereforgoodlaw.org/advisory

Alte organizații pe care le recomand sunt:

𝙎𝙚𝙩𝙩𝙡𝙚𝙙 (secțiune în limba română):
https://settled.org.uk/ro/

𝙏𝙝𝙚 3 𝙈𝙞𝙡𝙡𝙞𝙤𝙣:
https://www.the3million.org.uk/applying-for-settled-status

Informații despre proiectul 𝘽𝙧𝙚𝙭𝙞𝙩 𝙛𝙖̆𝙧𝙖̆ 𝙙𝙪𝙗𝙞𝙞:

https://diaspora.usr.ro/brexit-fara-dubii-campanie-de-informare-a-romanilor-din-marea-britanie/

𝐃𝐚𝐜𝐚 𝐚𝐯𝐞𝐭̦𝐢 𝐯𝐫𝐞𝐨 𝐧𝐞𝐥𝐚̆𝐦𝐮𝐫𝐢𝐫𝐞, 𝐯𝐚̆ 𝐬𝐭𝐚𝐮 𝐥𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐩𝐚𝐠𝐢𝐧𝐚 𝐦𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐅𝐚𝐜𝐞𝐛𝐨𝐨𝐤:

https://www.facebook.com/GabrielaUSR/